Contact

Baia Sprie, Str. Mihai Eminescu nr.55,

Maramures, Romania

Tel : 0753-083841

Tel: 0753-083842

 

Maramures

Daca cineva întreaba de ce turism rural în România, raspunsul poate veni foarte rapid si foarte usor. Doua sunt elementele esentiale care au determinat dezvoltarea acestei forme de turism în ultimii ani în România: satul si natura.
Maramuresul a fost si a ramas pana astazi unul dintre nucleele "tari" de civilizatie si habitat aparte în spatiul geo-spiritual românesc. O calatorie aici este o încântare pentru turistul dornic de cunoasterea valorilor morale si spirituale ale locurilor, specifice poporului român dar uitate în alte zone. Maramuresul este prin excelenta izvorul cel mai bine pastrat al traditiilor stramosesti. Este locul î n care simplitatea se î mbina armonios cu omenia, conferindu-le acea noblete datatoare de har. Vizitarea este ca o lectie de istorie, cultura si geografie fara profesor. Nu trebuie decât sa priviti si sa ascultati cu mare atentie spectacolul ce va înconjoara. Natura se desfasoara maiestoasa de jur împrejur, iar viata localnicilor , atât de linistita dar atât de bogata, nu va va lasa indiferenti.

“Lemn” si “apa” sunt doua cuvinte care definesc cel mai bine Maramuresul. Istoria, traditia si viata maramuresenilor sunt cioplite în lemnul bisericilor si al portilor, iar numeroase ape curgatoare sunt întinse pe toata zona, ca o pânza de paianjen, formând vai cunoscute: Mara, Iza, Viseu si Vaser. Daca sunteti un iubitor al naturii, cu siguranta veti iubi peisajele montane si ale vailor, care va lasa fara respiratie. Mai mult de 30 de zone naturale protejate, pajisti line, pline de iarba în timpul verii si de zapada în timpul iernii, munti acoperiti de paduri vesnic înverzite, toate se oglindesc în ape limpezi, de cristal, întinse pe toata regiunea.

Indiferent de anotimpul în care le veti vizita, aceste locuri au magia lor si farmecul lor special si va veti gasi astfel în mijlocul naturii pure si a împrejmuirilor de vis.
Natura generoasa ofera posibilitati extraordinare pentru pace si recreare. Celor carora le place sa exploreze, un sir lung de excursii poate fi facut atât pe vaile apelor, cât si prin munti. Excursionistii se vor bucura sa afle ca Maramuresul are o retea complexa de marcaje forestiere si de carari marcate, care ofera privelisti minunate ale satelor si ale peisajelor incredibile: lacuri mici, cascade, pesteri, rezervatii naturale, fauna rara.

Însa Maramuresul nu ofera numai o lectie de geografie; cultura si istoria sunt doua dintre caracteristicile principale care definesc acest teritoriu. Exista în aceasta zona numeroase locuri istorice, muzee si care memoriale. Faima regiunii se datoreaza mai ales monumentelor arhitecturale traditionale, peste 200, perfect pastrate pâna în prezent. Toate acestea sunt pentru locuitori parte din viata de zi cu zi: case traditionale încântatoare, porti minunate din lemn, cunoscute peste tot în lume, biserici frumoase din lemn, cu turnuri care parca ating cerul.

Construite cu secole înainte si decorate în interior cu fresce extraordinare, bisericile din lemn din aceasta regiune nu reprezinta un simplu muzeu: ele sunt deschise pentru public, iar slujbele se fac regulat.Unicitatea si marea lor valoare a acestor biserici au fost recunoscute de catre una dintre cele mai importante autoritati ale lumii, UNESCO, ce a inclus opt dintre ele în Lista Internationala a Mostenirilor.

De asemenea, Maramuresul este tarâmul lucrurilor simple. Veti fi uimiti sa descoperiti bogatele traditii populare si obiceiurile care au supravietuit de-a lungul secolelor, nefiind alterate de catre influentele timpurilor moderne. Viata rurala traditionala, folclorul si obiceiurile înca se pastreaza aici, deoarece „morosenii” (asa cum sunt denumiti locuitorii) au stiut cum sa îsi pastreze traditiile intacte, astfel încât multe din evenimentele din folclor sunt înca parte a vietii de zi cu zi.Veti observa cum activitatile de la ferma pot fi facute fara a folosi instrumentele automate, necunoscute pentru oamenii de aici, care înca mai folosesc unelte manuale si instalatiile tehnice traditionale.

Veti vedea peste tot oameni purtând costume confectionate manual; veti lua parte la festivalurile folclorice pline de viata; veti asculta muzica traditionala la „cetera” (scripca) si la „zongora” (chitara) si veti dansa „hora” sau alte dansuri. Veti admira „stergarul” (prosopul), „procutele” (covoare), „cergile” (cuverturi) si „blidele” (vase ceramice). Veti face cunostinta cu oameni ospitalieri si cu inima mare, care va vor invita sa beti cu ei un pahar de „horinca de prune” (rachiu de prune). Veti bea lapte direct de la sursa, veti mânca oua proaspete, culese direct din cuibar, si legume proaspete, luate direct din gradina.

Entuziastii sportului si ai activitatilor in aer liber sunt bineveniti în Maramures. Vânatorii vor aprecia cu siguranta oferta bogata a vânatului, iar pescarii vor alege fie lacurile, iazurile sau numeroasele râuri care parcurg tinutul. Schiorii si fanii sporturilor de iarna se vor simti bine glisând pe pârtiile aflate pe numeroasele resorturi montane. Si alte sporturi aventuroase pot fi practicate aici: rafting, canoe, planare etc.

Oferta Circuit de 5 zile in Maramures